23361
Status dostępności:
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2(075.8) (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych i innych wyższych uczelni realizujących przedmioty z zakresu żywienia, lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów itp.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Adnotacja wyjaśniająca lub analiza wskazująca
Streszczenie: Autorzy omówili zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia, rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa, żywienie pozajelitowe i dojelitowe, praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia, rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe a także poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej